De gevolgen van de USB-C-wet voor iPhone en Apple binnen de EU

De gevolgen van de USB-C-wet voor iPhone en Apple binnen de EU

De EU heeft een wet aangenomen voor het standaardiseren van de laadpoort van verscheidene apparaten; dat moet vanaf 2024 namelijk USB-C zijn. Indien je een iPhone hebt, vraag je je waarschijnlijk af wat er met de Lightning-poort op jouw geliefde smartphone gaat gebeuren. Dat en meer bespreken we in dit artikel:

  • Waarom de EU USB-C heeft gestandaardiseerd;
  • De gevolgen voor Apple;
  • Het opladen van iPhone na ingang van de wet;
  • De gevolgen voor overige Apple-accessoires;
  • De gevolgen voor technologische ontwikkeling.

Waarom USB-C door de EU is gestandaardiseerd

Vandaag de dag zijn de meest voorkomende laadpoorten USB-C, Micro-USB en Lightning. De EU probeert al jaren laadpoorten te standaardiseren met het argument dat dit logischer zou zijn in de ogen van de consument en voor minder milieuvervuiling zou zorgen. Niet alle fabrikanten waren het hier echter mee eens. Zo heeft Apple altijd vastgehouden aan de zelfontwikkelde Lightning-poort.

In 2021 werd er een EU-wetsvoorstel gedaan voor het standaardiseren van de laadpoort van onder andere smartphones en tablets. Dit zou het gevolg zijn van een tevergeefse poging van de EU om fabrikanten vrijwillig akkoord te laten gaan met het hanteren van een standaard laadpoort.

Vervolgens werd in 2022 aangekondigd dat de wet goedgekeurd is en het standaardiseren werkelijkheid gaat worden. Het aannemen van de wet was het gevolg van een grote meerderheid die vóór het standaardiseren middels USB-C is. Vanaf 2024 zal de verplichting voor USB-C in de EU een feit zijn. 

De gevolgen voor Apple

Ondanks dat sommige apparaten van Apple al USB-C gebruiken, zoals MacBooks, is dat bij de iPhone opvallend genoeg niet het geval. Doordat Apple niet al eerder volledig op USB-C is overgestapt is het niet verrassend dat Apple's Greg Joswiak niet erg enthousiast op de adoptie van de wet reageerde. Zo zei hij in een interview van de Wall Street Journal dat Apple geen andere keuze heeft dan wereldwijd aan locale wetten te voldoen. Als gevolg van deze uitspraak werd het nieuws overspoeld met de aanname dat de nieuwe iPhone USB-C zal hebben. 

Echter, als je daadwerkelijk de USB-C-wet van de EU erbij pakt en leest, zul je ontdekken dat de wet betrekking heeft op apparaten die bedraad laden ondersteunen. Het zijn specifiek deze apparaten die binnen de EU van een USB-C laadpoort voorzien moeten zijn. 

De wet die USB-C standaardiseert heeft specifiek betrekking op apparaten die bedraad laden ondersteunen.

Omdat Apple echter niet specifiek heeft gezegd tegen die tijd nog steeds iPhones te produceren die bedraad laden ondersteunen, kunnen we er niet van op aan dat Apple überhaupt een iPhone met USB-C op de markt zal brengen. De jack-poort is immers al enige tijd van iPhones verdwenen, waarom zou er überhaupt nog een laadpoort op een iPhone zitten als draadloos opladen ook een mogelijkheid is?

Het (draadloos) opladen van iPhone vanaf 2024

Een stapje terug in de tijd: Met de introductie van Apple's Lightning-poort op de iPhone 5 lanceerde Apple ook het Made for iPhone (MFi) programma. Hiermee houdt Apple toezicht op de toepassing van haar technologie in accessoires die Lightning ondersteunen, denk bijvoorbeeld audiokabels voor je iPhone.

Fabrikanten van accessoires met Lightning moeten door Apple worden gecertificeerd en mogen alleen dan producten met deze technologie op de markt brengen. Voor veel van deze producten geldt ook een commissie die fabrikanten per verkocht exemplaar aan Apple moeten afdragen. Dit is een mogelijke verklaring voor waarom Apple nog niet volledig op USB-C is overgestapt.

Voor elke verkochte MFi-gecertificeerde accessoire, bijvoorbeeld een kabel met Lightning-chip, moet in bepaalde gevallen commissie worden afgedragen. Waarom op USB-C overstappen als dat een aanvullende inkomstenbron zou stopzetten?

Voor Apple's MFi-programma valt echter ook iets positiefs te zeggen. Hierdoor is het aantal accessoires dat jouw Apple apparaten mogelijk beschadigt namelijk aanzienlijk kleiner. Vandaag de dag is Lightning echter niet meer zo innovatief als tien jaar geleden. Dit is iets wat Apple zich gegarandeerd ook zelf realiseert. Voorafgaand aan elke nieuwe iPhone-release gaan er geruchten voor het verwijderen van de laadpoort van de iPhone.

De jack-poort is immers al enige tijd van iPhones verdwenen, waarom zou er überhaupt nog een laadpoort op een iPhone zitten als draadloos opladen ook een mogelijkheid is?

Daarbij zou de keuze voor een iPhone die alleen draadloos kan worden opgeladen helemaal niet zo gek zijn omdat iPhones vanaf de iPhone 12 met MagSafe zijn geïntegreerd. Ondanks dat draadloos laden minder efficiënt is dan laden met een kabel (zoals je in ons artikel over snelladen kunt lezen) zou de EU op het moment van schrijven Apple niet kunnen verplichten een USB-C-poort te integreren op een apparaat dat helemaal geen laadpoort heeft.

De gevolgen voor overige Apple-accessoires

Het is echter niet enkel de iPhone die nog steeds een Lightning-poort heeft. Zo bevatten ook de AirPods cases, de AirPods Max, maar ook de Magic Mouse en Apple's toetsenborden nog steeds een poort met Lightning. Ook voor deze apparaten geldt dat bekabeld opladen op een gegeven moment enkel nog via USB-C mag, tenzij deze apparaten ook enkel draadloos laden gaan ondersteunen.

Draadloos laden is al mogelijk voor de nieuwste AirPods. Als alle eerdergenoemde apparaten echter op draadloos laden zouden overstappen, dan is het wel zo fijn als MagSafe zodanig innovatief is dat het ook daadwerkelijk een vooruitgang is ten opzichte van Lightning. MagSafe moet waarschijnlijk op technologisch vlak nog meer ontwikkeld zijn, wil het echt zin hebben om het gros van de Apple devices met MagSafe te integreren. En dit is precies waarom de weerstand van Apple met betrekking tot de USB-C wet van de EU zo interessant is.

De gevolgen voor technologische ontwikkeling

De EU heeft uiteraard de beste bedoelingen met het besluit om de laadpoorten van verscheidene apparaten te standaardiseren. Dit zorgt immers potentieel voor minder e-waste. Echter, de specifieke voorschriften die de EU oplegt hebben mogelijk een negatieve invloed op technologische innovatie. Het zijn juist bedrijven als Apple, en niet organisaties zoals de EU, die voornamelijk voor technologische innovatie zorgen.

In plaats van specifieke eisen op te leggen zoals de EU nu doet met USB-C, is het mogelijk verstandiger om bepaalde zaken minder specifiek te reguleren. Een goed voorbeeld is de eis dat het gebruik van smartphones binnen de EU voor doven en slechthorenden zo toegankelijk mogelijk moet zijn. Vervolgens is de taak aan bedrijven om uit te zoeken hoe dit het beste benaderd kan worden en dit in de toekomst verder door te blijven ontwikkelen. 

Doordat de EU nu specifiek USB-C verplicht, wordt geen rekening gehouden met het feit dat de innovatie op het gebied van USB-C al tegen limieten begint aan te lopen. Daar waar het in het verleden voor Apple überhaupt mogelijk was om Lightning te ontwikkelen, zal nu altijd USB-C geïmplementeerd moeten worden.

De toekomst

Als er in de toekomst een technologie komt die beter is dan USB-C, wat betekent dit dan voor de implementatie hiervan binnen de EU? Ons inziens zou het beter zijn geweest als de EU, net als met toegankelijkheid, een wet zou adopteren voor het standaardiseren van bedraad laden zónder daarbij USB-C te specificeren, aangezien dit mogelijk niet erg toekomstbestendig is.

Over of er vanaf 2024/2025 iPhones komen zonder laadpoort of dat Apple toch USB-C heeft geïntegreerd kunnen wij uiteraard niets zeggen. Wel durven we te stellen dat Apple tegen die tijd met een innovatieve, zo niet een vernuftige oplossing zal komen. 

Terug naar blog