maxxions blog iphone met lege batterij op oplader

Is snelladen slecht voor de batterij van je smartphone?

Waarschijnlijk herken je dit: Je moet binnenkort de deur uit maar je telefoon is bijna leeg. Gelukkig heb je een telefoon die snelladen ondersteunt en heb je een lader waarmee je telefoon in een mum van tijd weer opgeladen is. Maar is dit snelladen wel goed voor de batterij van je smartphone? Dit en meer leggen we je in dit artikel uit:

  • Hoe de batterij van een smartphone werkt;
  • Wat snelladen van "normaal" opladen onderscheidt;
  • Wat de problemen van sneller opladen zijn;
  • Hoe je de levensduur van je batterij optimaliseert;
  • De ideale oplader. 

Hoe werkt de batterij van een smartphone?

Net als andere accu's heeft ook de batterij van je smartphone twee polen: een negatieve (-) en een positieve (+). De negatieve pool bevat een groot deel elektronen (geladen deeltjes) die van de negatieve naar de positieve pool willen. Met de spanning die hierdoor ontstaat kan een batterij een component, zoals een smartphone, van stroom voorzien.

hoe werkt een batterij

 

Als alle elektronen zich naar de positieve pool hebben verplaatst, is de batterij leeg (0%). Om dit te voorkomen, moet de batterij worden opgeladen. Door je smartphone aan de lader te leggen, zorg je dat de deeltjes als het ware worden geforceerd om allemaal terug naar de negatieve pool te gaan. Uiteindelijk is je telefoonbatterij hierdoor weer volledig opgeladen (100%). 

Wat snelladen van "normaal" opladen onderscheidt

Bij snelladen wordt het proces van de verplaatsing van de geladen deeltjes versneld. Het gevolg is dat de negatieve pool van de batterij sneller meer elektronen bevat en dus eerder jouw smartphone weer voor langere tijd van stroom kan voorzien. Het sneller opladen van een batterij levert echter een paar problemen op.

De problemen van sneller opladen

Probleem 1: Oververhitting

Sneller laden vereist een snellere transitie van de elektronen waardoor er meer warmte wordt gegenereerd. Hoge (en overigens ook lage) temperaturen zijn voor een batterij erg ongunstig. Oververhitting zal namelijk langzaam maar zeker de capaciteit van de batterij verminderen.

Dit is waarom je jouw smartphone niet in de volle zon moet leggen, en al helemaal niet met het scherm naar boven. Ook het gebruiken van je smartphone terwijl deze oplaadt, is niet aan te raden. Hoe warmer je telefoon wordt, hoe slechter dit is voor de batterij.

 

optimale temperatuur batterij

 

Waarom draadloos opladen minder goed is voor je batterij

Ook draadloos opladen is eigenlijk minder gunstig voor je batterij. In vergelijking met bedraad opladen hebben draadloze opladers namelijk meer energie nodig om hetzelfde laadvermogen te leveren.

Meer energie betekent meer warmte, wat dus slecht is voor je accu. Als je dus de batterijcapaciteit van je smartphone wilt optimaliseren, kun je het beste bekabeld opladen.

 

oververhitting draadloos versus bekabeld laden

 

Probleem 2: Het beperkte laadvermogen van een batterij

Als je op zoek bent naar een nieuwe oplader, valt je al gauw op dat er gesproken wordt over hoe snel jouw smartphone tot 50% kan worden opgeladen. Dit komt omdat de laadsnelheid van een batterij aanzienlijk wordt verminderd nadat deze halfvol is. Dit is een vereiste voor het beschermen van de levensduur van de batterij.

Echter, een lader met twee keer zo veel vermogen zal de batterij van jouw telefoon niet twee keer zo snel opladen. Ofwel, een 30W lader is niet twee keer zo snel als een 15W lader, omdat de snelheid waarmee de batterij wordt opgeladen niet de hele tijd hetzelfde is. Een snellader laadt dus wel sneller op, maar alleen de eerste helft.

Probleem 3: Minder batterijcapaciteit

Om te voorkomen dat de elektronen vrij spel hebben om van de negatieve naar de positieve pool te trekken, bevatten batterijen een soort scheiding. Echter, hoe sneller je de batterij wilt kunnen opladen, hoe groter deze scheiding moet zijn. 

 

hoe sneller de batterij kan laden hoe minder capaciteit

 

Deze grotere scheiding neemt meer ruimte in, waardoor de dichtheid van de batterij, ofwel de capaciteit, ook minder wordt. Hoe sneller de batterij moet kunnen laden, hoe minder ruimte er overblijft en hoe minder lang de batterij jouw smartphone van stroom kan voorzien.

 

Op zoek naar een nieuw oplader?
Neem een kijkje in onze shop! →

 

Is traag opladen beter voor de batterij van een telefoon?

Alhoewel trager opladen van smartphones mogelijk als onpraktisch wordt gezien, is het ten opzichte van snelladen dus eigenlijk gunstiger voor de levensduur van je batterij. Het is echter niet zo dat traag laden de oplossing is en geen gevolgen voor de levensduur heeft.

Vrijwel alle batterijen die vandaag de dag in smart devices zoals smartphones, tablets en laptops zitten, zullen door laden en ontladen een kortere levensduur tot gevolg hebben. Dus ook bij traag laden. Maar, hoe minder oververhitting er plaatsvindt, hoe minder het (ont)laden negatieve gevolgen voor de levensduur heeft.

Hoe je de levensduur van je batterij optimaliseert

Op het moment dat de batterij van je telefoon helemaal leeg (0%) of helemaal vol (100%) is, is de staat van de batterij het meest uit balans. Hoe langer de batterij 50% is, hoe beter de balans, hoe langer de levensduur. Het is dus geen toeval dat je nieuwe smartphone +/- 50% batterij heeft wanneer je deze voor de eerste keer uit het doosje haalt...

Wat je moet doen als je batterij je lief is

In de praktijk is een half opgeladen batterij natuurlijk niet erg handig, maar als je enigszins aandacht besteed aan het minimaliseren van deze "onbalans" zal je aanzienlijk langer plezier hebben van de batterijcapaciteit.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen je telefoon tussen de 20-80% te houden. Het feit dat iPhones een melding geven wanneer de batterij weer 80% opgeladen is, is namelijk ook geen toeval.

'Slimme' smart devices

Jouw smartphone is ook écht slim! Zo bevat het besturingssysteem van iPhones bijvoorbeeld een functie om de levensduur van de batterij te optimaliseren. Eenmaal ingeschakeld zal deze functie bijhouden wanneer jij het opladen begint en onderbreekt. Tussen deze handelingen in, zal de iPhone zorgen dat de batterij halfvol blijft.

iphone geoptimaliseerd opladen melding

 

Vervolgens rekent de iPhone uit hoe lang het nog duurt om de batterij vol te laden en begint hier op precies het juiste moment mee. Hierdoor is de eerder in dit artikel toegelichte "balans" van de batterij optimaal en zou de batterij langer mee moeten gaan.

Slimme opladers

Ook sommige opladers worden steeds slimmer dankzij ingebouwde technologieën die met het aangesloten apparaat kunnen communiceren. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de stroomtoevoer naar het apparaat onderbroken wanneer de batterij vol is. Dit heeft een positief effect op de levensduur van de batterij omdat hierdoor de eerder besproken staat van onbalans (100%) niet nog meer wordt geforceerd.

De ideale oplader

Nu we weten welke factoren van invloed zijn op de levensduur van onze batterij, kunnen we ook uitspraak doen over de ideale oplader: een snellader met een vermogen van 30W die bekabeld jouw smartphone oplaadt.

Ten eerste heeft een oplader met kabel de voorkeur, omdat er bij draadloos opladen meer warmte wordt gegenereerd. Doordat een bekabelde oplader in vergelijk minder warmte genereert om hetzelfde laadvermogen te leveren, is dit type oplader beter voor de batterijlevensduur.

Ten tweede kun je met een 30W lader alsnog relatief snel smartphones, tablets en zelfs sommige laptops opladen zonder dat er te veel warmte wordt gegenereerd. Ook zal een oplader met twee keer zo veel vermogen niet twee keer zo snel laden, omdat tijdens het opladen van de batterij het maximale laadvermogen halverwege wordt verminderd.

Met een batterijcapaciteit van 2000 mAh wordt de vertraging bij 1000 mAh toegepast, terwijl dit bij een batterij met 4000 mAh pas bij 2000 mAh is. Doordat die laatste meer capaciteit heeft, zal deze dus veel sneller 2000mAh bereiken dan dat de eerste batterij dat doet.

Een lader met een vermogen van 30W kan ook batterijen met een grotere capaciteit nog snel tot 50% opladen. Ook hierna heeft een 30W oplader nog steeds voldoende kracht om de batterij relatief snel vol te laden. Dit zal niet per definitie langzamer gaan dan een oplader met bijvoorbeeld 60W, maar dit is uiteraard wel afhankelijk van het laadvermogen van je smartphone.

De toekomst van snelladen

Onze verwachting is dat optimale laadprestaties in de toekomst steeds meer geoptimaliseerd zullen worden. Onder andere door ontwikkelingen op het gebied van opladers, waaronder materialen zoals gallium nitride (GaN), maar ook dankzij steeds geavanceerdere (smartphone)batterijen en besturingssystemen, zal het mogelijk worden om steeds sneller op te laden zonder dat dit te grote nadelige gevolgen heeft op de levensduur telefoonbatterijen.

Terug naar blog